• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
De werkkostenregeling (WKR): wat moet u weten voor 1 januari 2015

De werkkostenregeling (WKR): wat moet u weten voor 1 januari 2015

Per 1 januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) voor alle werkgevers verplicht. De WKR vervangt de regeling voor vrije vergoedingen en verstrekkingen. Binnen deze regeling mag er in 2015 maximaal 1,2% van het totale fiscale loon (de “vrije ruimte”) besteedt worden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw werknemers. Het bedrag dat de vrije ruimte te boven gaat is onderhevig aan loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80%. Daarnaast kan de werkgever bepaalde zaken onbelast blijven vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen door gebruik te maken van de zogenoemde gerichte vrijstellingen en nihilwaarderingen.

Samengevat gaat de WKR per 1 januari 2015 op de volgende punten veranderen:

  1. Het percentage van de vrije ruimte gaat omlaag van 1,5% naar 1,2% van het totale fiscale loon.
  2. Gereedschappen, computers, (mobiele) communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur zijn gericht vrijgesteld als deze voldoen aan het zogenoemde noodzakelijkheidscriterium.
  3. Als de werkgever aan de werknemer een korting of vergoeding geeft bij de aankoop van producten uit eigen bedrijf, dan is dit onder bepaalde voorwaarden gericht vrijgesteld.
  4. Vanaf 1 januari 2015 maakt het voor een aantal voorzieningen niet meer uit of deze op de werkplek vergoedt, verstrekt of ter beschikking gesteld zijn. In al deze situaties geldt een gerichte vrijstelling die niet ten koste gaat van de vrije ruimte. De Belastingdienst maakt binnenkort bekend voor welke voorzieningen dit geldt.
  5. De eindheffing van de werkkostenregeling wordt tot 2015 per werkgever berekend. Per 1 januari 2015 mag deze eindheffing op concernniveau berekend worden. Binnen het concern wordt de vrije ruimte berekend over het totale loon van het concern.
  6. Er hoeft maar 1 keer per jaar getoetst te worden of er boven de vrije ruimte uitgekomen wordt, in plaats van per aangiftetijdvak.
Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.